Gastronomie a ceny jídla v Chorvatsku
Chorvatská kuchyně
Chorvatská kuchyně je velmi pestrá a různorodá.ovlivněná zejména italskou kuchyní. Každý region má své vlastní speciality. Vybrat si můžete ze specialit smažených, pečených a velmi chutných grilovaných nebo zapékaných pokrmů.
Mezi největší specialitu Istrie patří lanýže, což jsou exkluzivní houby, jejichž cena se ovšem může vyšplhat velmi vysoko. V Dalmácii doporučujeme ochutnat dalmátske brodeto, což je guláš z mořských plodů nebo ryb s kukuřičnou polentou. Specialitou ostrova Pag je pak ovčí sýr.
Na tradiční chorvatské kuchyni si nejlépe pochutnáte v malých rodinných podnicích - tzv. konobách, které jsou k ochutnání tradičních jídel jsou ideální.
Chorvatským národním jídlem je pršut - sušená sunka. Její výrobní proces je ovšem docela zdlouhavý, syrová šunka se nejdříve suší na vzduchu a pak udí. Pršut najdete v každé restauraci, podává se většinou s ovčím sýrem a olivami.
Dary moře (např. krevety, krabi, calamáry, ústřice, chobotnice, olihně) jsou možná to nejlepší, co si z chorvatské kuchyně můžete dát. Typické jsou čerstvé krevety lehce opražené na domácím olivovém oleji, k tomu čerstvé víno, jako aperitiv podomácku pálená rakije a čerstvě napečené bagety. Velmi oblíbené jsou také ryby, které Chorvati připravují nejčastěji na grilu. Často používanou ingrediencí při přípavě bývá kvalitní olivový olej spolu s divoce rostoucími bylinkami, podávají se pak s velkým množstvím čerstvé zeleniny.
Mezi nejznámější chorvatská jídla dále patří dalmátská pašticada - dušený pokrm z hovězího masa, dále pak istrijský žgvacet - guláš s nezaměnitelnou chutí připravený ze slepice. Nelze zapomenou ani na čevapčiči - masitý pokrm připraverný z velmi kvalitního hovězího, vepřového, jehněčího masa.
Místní pálenky
Bez tvrdého alkoholu se obvykle v Chorvatsku neobejde žádné společenské posezení. Nejznámější a nejrozšířenější je rakije, o které se říká, že má léčivé účinky, a to především blahodárné účinky na trávení.
Mezi nejrozšířenější patří travarice - bylinná pálenka. Travarice je obdobou místní rakije, do které se přídávají na dno lahve různé druhy středomořských trav. Kvalita travarice závisí na délce louhování a druhu používé trávy.
Další rozšířenou pálenkou je slivovice, hruškovice, ale i loza, která se pálí z hroznů vína. Specialitou Zadaru je likér maraskino, který je ochucený zvláštním druhem višně - maraskou, jejímž domovem je právě pobřeží středního Jadranu. Traduje se, že ho s oblibou pil i císař Napoleon, a to vždy, když oslavoval svá vítězství.
Chorvatská Vína
Pěstovánní vinné révy a výroba kvalitních vín má v Chorvatsku staletou tradici. Už v dobách antiky patřila k vyhlášeným pochoutkám, vína z ostrova Vis dokonce platila za jedna z nejlepších na celém světě. Výborná vína se pěstují i na dalších chorvatských ostrovech, např. Hvaru, Korčule, Brači a Lastovu nebo poloostrově Pelješaci. Sami Chorvaté pijí víno téměř jako vodu, na žízeň, nikoliv však v jeho původní síle. Víno velmi často ředí. Červenému vínu s vodou říkají bevanda a bílému vínu s minerálkou gemišt.
Bílá vína
Bílá vína se pěstují hlavně v severských oblastech země. Nejznámější odrůdou je malvazija, v obchodech natrefíte i na chardonnay, tokaj, rulandské šedé, ryzlink a muškát. Věhlasné bílé naleznete i na ostrově Krk v okolí města Vrbnik.
Červená vína
Nejproslulejším vínem severní Dalmácie je primoštenský babič. Směrem na jih nabídka vín z pohledu kvality i množství druhů výrazně roste. Střední a jižní Dalmácie, a především ostrovy, jsou pak rájem pro všechny milovníky vína.
Na ostrově Brač roste jedna z nejlepších variant odrůdy placac, víno bol.
Na Hvaru najdete vína bogdanuša, drnekuša, prč a mekuja i vynikající zlatý plavac. Poloostrov Pelješac nabízí výborné víno dingač, které pochází ze stejnojmenné oblasti, kde vinice se doslova dotýkají mořské hladiny.
Chorvatská káva
Káva se v Chorvatsku pije mnohdy častěji než u nás. Pro většinu místních patří ranní káva ke každodennímu rituálu. Nejčastěji se pije velmi silné espresso podávané v malých šálcích. Na pobřeží je dále oblíbené macchiato - espreso s trochou teplého mléka či cappuccino.
Zmrzlina
Zmrzlinu během dovolené v Chorvatsku opravdu nelze vynechat. Chorvati si ji dopřavají již od 18. století, kdy každá dubrovnická cukrárna prý měla svůj vlastní tajný a jedinečný recept. Asi nejoblíbenější je sorbet - zmrzlinový nápoj s alkoholem. Základ tvoří sorbetová zmrzlina, což je slaďoučká zmrzlinka s citrónem, pomerančem, trochou sektu a vanilkou. Chorvatská zmrzlina je na rozdíl od té české sladší a samozřejmě nešizená.